2019.07.16.

Dr. Filvig Géza, a Fidesz-KDNP polgármester - jelöltje július 9-én, a Szent István király út 55. szám alatti lakossági irodájában tartott sajtótájékoztatót, amelyen a "Mondja el véleményét, Fejlesszük közösen Kalocsát Filvig Gézával!" című, rekordszámban visszaérkező kérdőíveket elemezte Palásti György munkatársával. A fórumon elhangzott: összeállt a csapat, akikkel a Fidesz-KDNP jelöltjeként együtt kíván indulni az önkormányzati választáson. Ám hogy az egyes körzetekben kit indítanak jelöltként, az a héten dől el. A végleges döntésről jövő héten, sajtótájékoztató keretében tájékoztatják a nyilvánosságot. A sajtótájékoztató alkalom volt arra, hogy Dr. Filvig Géza a sajtó jelenlétében kössön együttműködési megállapodást a helyi roma közösség egyik meghatározó személyével, Sztojka Istvánnal.


Dr. Filvig Géza köszöntőjében, mintegy utalva az azon a napon egy későbbi időpontban tartott sajtótájékoztatóra mondta: Tudom, ma Kalocsán az önkormányzati választás előtt a közéleti szereplőktől sokszor meglepetés bejelentésekre számíthatnak. 

Nálunk ez nem így van, 


MI EGY ÁLTALUNK MEGHATÁROZOTT ÜTEMTERV SZERINT, KÖVETKEZETESEN ÉS KISZÁMÍTHATÓAN KÉSZÜLÜNK AZ ŐSZI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSRA.


Meglátásom szerint, de a mögöttem lévő 9 év önkormányzati munka is azt mondatja velem, a városvezetésnek, a polgármesterségnek egy szolgálatnak kell lennie. A polgármester a város szolgája!

Mint elhangzott, ahhoz, hogy ezt a szolgálatot el tudja látni, meg kívánta ismerni a lakosság véleményét. Lehetőséget kínált arra, hogy minél többen mondják el véleményüket, fogalmazzák meg, hogyan gondolkodnak a város jövőjéről, milyen fejlesztési célokat sorolnak első helyre, de adott esetben mi lenne az első lépésük, ha ők lennének a polgármesterek. 

Dr. Filvig Gáza hangsúlyozta: a papír alapon kiküldött és on-line elérhető kérdőíveken igyekeztek minél szélesebben felölelni a város életét meghatározó témaköröket. 

A LAKÓKÖRNYEZET, MUNKALEHETŐSÉG, SPORTRENDEZVÉNYEK, KÖZTISZTASÁG, NYUGDÍJAS PROGRAMOK, FIATALOK SZÓRAKOZÁSI LEHETŐSÉGEI, A FEJLESZTÉSI TERÜLETEK ÉPPÚGY SZEREPELTEK AZ ÍVEKEN, MINT AZ A KONKRÉT FELVETÉS: MI AZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐVEL SZEMBEN TÁMASZTOTT ELVÁRÁSA, ILLETVE MIT SOROLNA A POLGÁRMESTER AZONNALI INTÉZKEDÉSEI KÖZÉ? 

Mint elhangzott: "Örömmel fogadtam az igen nagy számban kitöltött on-line kérdőívet és azt a papír alapon is több száz vissza érkezett kérdőívet, amelynek nagy hasznát vesszük a város programjának megalkotásakor."



A polgármesterjelölt 

A HITELESSÉG, KONTROLL ÉRDEKÉBEN LEHETŐVÉ TETTE, HOGY A SAJTÓ MUNKATÁRSAI SZEMÉLYESEN IS BETEKINTSENEK A PAPÍR ALAPON VISSZAÉRKEZETT, ANONIM VÁLASZOKBA,

egyúttal megköszönte mindazok közreműködését, akik fontosnak érezték, hogy ezzel is segítsék munkájukat, a program összeállítását.

Hozzátette: "Fontos, hogy közösen alakítsuk városunk jövőjét!

Közösen, igen, közösen! Kalocsa velünk erősebb! Ahogy már korábban is fogalmaztam, velünk, kalocsaiakkal erősebb a városunk!

Látjuk mi is a hiányosságokat, látjuk, hol kell a változtatás. Vannak konkrét elképzeléseink, de ezeket a lakossági igényekhez akarjuk igazítani. A sorrendiség is fontos, ebben is nagy segítségünkre vannak a válaszok. 

A lakossággal a jövőben is közvetlen kapcsolattartásra törekszünk, hogy legyen élő párbeszéd a lakosság és a város vezetéséért indulók között."

Nagyon hasznosak a kérdőívek

A kérdőívre adott válaszok részleteiről Palásti György tartott prezentációt. 

A szakember bevezetőjében szólt arról, hogy egy neves amerikai szerint a márka egy történet.


Mint mondta, "a mi történetünk azzal kezdődik, hogy meg megszeretnénk ismerni a város véleményét, hogy dr. Filvig Géza ne pletykákra, ne szóbeszédre hagyatkozzon, hanem 


PONTOS INFORMÁCIÓKKAL BÍRJON A LAKOSSÁG VÉLEMÉNYÉRŐL. 


Nem csak ezt a kutatást végeztük el. Két kutatóintézettel is végeztettünk közvéleménykutatást, de ennek az eredményéről egyelőre nem szeretnék beszámolni. Ezek között van például olyan kérdés, kik a legnépszerűbb emberek Kalocsán. 


A mi kérdőíveink arra irányulnak, az a célja, hogy ebből szeretnénk megalkotni dr. Filvig Géza polgármester-jelöltünk programját."

A másik fontos célunk, amennyiben megválasztják dr. Filvig Gézát polgármesternek, a lehető legszélesebben tudja szolgálni Kalocsa lakosságát.


A háztartásukba 13.500 kérdőívet jutattunk el az aktivistáinkon keresztül. 
A filviggeza.hu-n, illetve a Facebook-on online módon is meghirdettük a kérdőívet. 
 
ONLINE KÉRDŐÍVEKBŐL 531 DARAB, PAPÍR ALAPÚ KÉRDŐÍVBŐL 485, ÍGY ÖSSZESEN 1016 KÉRDŐÍVET DOLGOZTUNK FEL. 

Ez egy akkora merítés, amit kutatóintézetek nem csinálnak, hiszen egy-egy ilyen felmérést 500 fős mintával készítik. 

A MIÉNK ENNEK A DUPLÁJA, ÍGY AZT GONDOLOM, EGÉSZEN PONTOS ADATOKHOZ JUTOTTUNK

– mondta.

Ezt követően Palásti György kérdésenként adott áttekintést a válaszokról. Érdekességként néhány szélsőséges választ is bemutatott. 

A kérdések közül az első: Kérem jelölje meg, mivel nem elégedett a környezetében az alábbiak közül?  
A kilenc téma között például az utak minősége, a munkahelyek száma, keresetszint, parkolásai lehetőség, orvosi ellátás, sportolási, szórakozási lehetőség szerepelt. A válaszok ennél a kérdésnél úgy alakultak, hogy 

A MUNKAHELYEK SZÁMÁVAL, MINŐSÉGÉVEL, A KERESET SZINTJÉVEL 432 FŐ, UTAK MINŐSÉGÉVEL 358 FŐ, SZÓRAKOZÁSI LEHETŐSÉGGEL 250 FŐ NEM VOLT ELÉGEDETT. 

A többi kérdés összegzésének, illetve részletezésének elmaradását Palásti György azzal indokolta, hogy a többi versenytársat, azaz polgármester-jelöltet nem szeretnék ezzel a kutatással segíteni. Természetesen a választások után mindez már nyilvános lehet. Az előadó a többi kérdés esetében is bemutatott egy-egy érdekes, esetenként derültségre okot adó választ. 

Palásti György

A SAJTÓ MUNKATÁRSAIT IS TESZTELTE A 4. KÉRDÉSSEL, AMELY ÍGY SZÓL: MELY SPORTÁGAT, SPORTÁGAKAT SZERETI, JÁR-E SPORTRENDEZVÉNYEKRE? 

A válaszokból kiderült, hogy a jelenlévőknek nem sikerült megmondani, Kalocsán melyik a legnépszerűbb sportág, amely a válaszadók körében az úszással kezdődik és a kézilabda követi. 


Ezzel szemben az újságírók első helyre a futballt, másodikra a kézilabdát tették, az úszás még csak el sem hangzott a tippek között. A futball a felmérés szerint Kalocsán csak a 4. legnépszerűbb sportág, leglábbis az 1016 válaszadó körében.
Palásti György ezen és más példákon keresztül érzékeltette, hogy más a valóság és más, amit a sztereotípiák alapján feltételezünk.

Csapat

Dr. Filvig Géza megköszönte az elemzést, majd azt mondta:

"A legtöbbek számára már nem okoz meglepetést, hogy kikből áll az a csapat, akikkel együtt kívánok indulni a választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként.

Új csapat alakult, de az arcok, a személyek nem ismeretlenek a lakosság számára.

A HÉTEN LESZ VÉGLEGES DÖNTÉS A KONKRÉT KÖRZETEK VONATKOZÁSÁBAN, ERRŐL A JÖVŐ HÉTEN FOGUNK BESZÁMOLNI, DE NAGY MEGLEPETÉS NEM VÁRHATÓ.

Az összefogásra és a kompromisszumra törekszem, ezért nyitott vagyok az együttműködésekre, de 

hangsúlyozni kívánom, azonos gondolkodás és értékrend mentén."

Majd a jelen lévő Sztojka Istvánhoz fordulva

dr. Filvig Géza bejelentette:

együttműködési megállapodást kötök Sztojka Istvánnal."

Hozzátette: "Fontosnak tartom, hogy ahol nem mindig tudok jelen lenni, ott megtaláljam azokat a személyeket, akik segítik a közvetlenebb kapcsolatot. Sztojka Istvánt régóta ismerem, sokszor dolgoztunk együtt az elmúlt években.

Kalocsán a roma nemzetiséggel legtöbbet Sztojka István foglalkozik, így vele szeretném a cigányság problémáit és igényeit segíteni városunkban."

Eredményes munkát közös gondolkodással és összehangolt tettekkel tudunk végezni. Erre törekedve kötök most együttműködési megállapodást Sztojka Istvánnal – mondta a polgármesterjelölt.



Mielőtt az együttműködési megállapodást aláírásokkal formálisan is szentesítették, Sztojka István kifejtette:

Az eddig ismert polgármester-jelöltek közül nekünk is választani kellett egy olyan személyt, aki ismeri a problémáinkat, velünk együtt tud gondolkodni, és meg van benne a tenni akarás. 

Én a FIDEDSZ-KDNP-t, és által támogatott dr. Filvig Gézát látom alkalmasnak arra, hogy a cigányság problémáinak megoldásáért a legtöbbet tudja tenni."

Úgy gondolom, ha dr. Filvig Gézát támogatjuk, a legjobb úton járunk.

Az aláírást követően Sztojka István újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a többi polgármesterjelölt részéről is volt megkeresés, hogy a választások során álljon melléjük, de nyilvánvalóvá tette, hogy ő elkötelezett dr. Fivig Géza és az általa képviselt politika mellett.