2019.07.16.


Képviselő úr! Az országban példa nélküli, ami Kalocsán zajlik. Hónapokkal az önkormányzati választások előtt, gyakorlatilag február óta választás előtti hangulatban ég a város. Nyilvánvalóan politikai célból alakulnak egyesületek, pártok, pártocskák bújnak mögéjük, immár négy a polgármester-jelöltek száma. Mindemellett Kalocsa az elmúlt öt évben önmagához képest és a környező városokat, nagyközségeket tekintve különösen szerény fejlődést mutat. Hogyan látja, értékeli a helyzetet?

- Kezdjük a mögöttünk álló időszakkal. Egy leköszönő városvezetés van, a jelenleg többséget biztosító képviselő-testületből alig néhányan indulnak újra.

- Összességében azt tudom mondani, Kalocsán nem jó irányba mentek és mennek a dolgok. A magyar gazdaság egy igen jelentős, még európai szinten is kimagasló teljesítményt nyújtott az elmúlt öt évben. A gazdasági növekedés, a GDP növekedés, a munkanélküliség csökkenése mind ebbe az irányba mutatnak. 

Folytathatom a sort a költségvetés minimális hiányával, ami két százalék alatti, amit el sem tudtunk képzelni az elődeinknél, amikor ez 8-10 százalékos volt. Sorolhatnám tovább azokat a makrogazdasági számokat, amelyek azt mutatják, hogy kirobbanó formában van a magyar gazdaság.

Emellett rendkívül nagy erővel fordultunk rá a családtámogatásra. Nem akarom kinyitni ezt a témát, mert most, július elejétől van az, hogy a nagycsaládosok az autóvásárlási kedvezményt, a családosok, családot tervezők rendkívül speciális, kedvezményes, vagy vissza nem térítendő hitelfajtákat vehetnek igénybe. Például a falusi CSOK-ra az ötezer fő alatti településeken, kedvezményes lakás-, ház vásárlási és építési lehetőségekre több ezer milliárd forintot költ a kormány.

Miközben ilyen kirobbanó formában van a magyar gazdaság, mindebből sajnos Kalocsán nem sok érzékelhető. Ha szabad így megfogalmaznom, 

MINTHA ELMENTEK VOLNA MELLETTÜNK AZOK A HASONLÓ NAGYSÁGÚ TELEPÜLÉSEK, AMELYEK MEGÉRTETTÉK, HOVÁ KELL IRÁNYÍTANI AZ ERŐKET, HOGY TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSBEN, A MEGKERÜLHETETLEN MUNKAHELYTEREMTÉSBEN, A VÁLLALKOZÁSOK ÉLETHELYZETÉNEK KIALAKÍTÁSÁBAN, TEHÁT IPARI PARKI LEHETŐSÉGEK LÉTREHOZÁSÁBAN ELŐRE LÉPJENEK.

Ott adókedvezményeket adtak, 

NEM A VÁLLALKOZÁSOKAT SÚJTÓ ADÓNÖVELÉSBEN GONDOLKODTAK, MINT AHOGY EZ KALOCSÁN MEGTÖRTÉNT, ÉS AMIT SAJNÁLATOS MÓDON ITT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET TÖBBSÉGE MEGSZAVAZOTT, BOLVÁRI FERDINÁNDDAL AZ ÉLEN.

Amivel a a FIDESZ-KDNP képviselői persze nem értettek egyet, hiszen az ország más településein éppen az iparűzéshez kapcsolódó adók csökkentésével csalogatják magukhoz a vállalkozásokat.

Ám hogy ne a levegőbe beszéljek, arra, hogy Kalocsa mellett elment az idő, nem tudott ráhangolódni a magyar gazdaság kirobbanó teljesítményére, és véleményem szerint Kalocsán emiatt nem mennek úgy a dolgok, mint máshol, példákat is felhozok.

Azok a számok, hogy egy város milyen adóbevételekből gazdálkodik, jól mutatják, merre tart. 

Ennek bemutatására Kiskőrösnek és a Kalocsának az adatait hasonlítottam össze. Annak a Kiskőrösnek, amelynek a lakossága ezer fővel kevesebb mint Kalocsáé, nincs érseksége, amit az egész országban ismernének, nincs olyan hungarikuma, mint a kalocsai fűszerpaprika, a kalocsai népművészet, mégis, mindennek ellenére Kiskőrös minden adatában „megveri” Kalocsát.

Hogy érzékeltessem:

TAVALY IPARŰZÉSI ADÓBÓL KISKŐRÖSÖN 840 MILLIÓ FORINTNÁL IS TÖBB VOLT A BEVÉTEL, EZ KALOCSÁN 525 MILLIÓ FORINT.

Idegenforgalmi adóból Kiskőrösön több, mint tízmillió forint a bevétel, Kalocsán egymillió 200 ezer forint, azaz Kiskőrösön a szerényebb lehetőségek ellenére majdnem tízszerese ennek az adónemnek a bevétele. Ez azt jelenti, ide nem érkeznek nagy számban szálló vendégek, mert az idegenforgalmi adót az eltöltött vendégéjszakák után kell fizetni.

EGYETLEN EGY ADÓBAN VERI MEG KALOCSA KISKŐRÖST, EZ PEDIG AZ ÉPÍTMÉNYADÓ, AMI ITT 124 MILLIÓ FORINT, DE KISKŐRÖSÖN NINCS ILYEN, EZT AZ ADÓFAJTÁT ŐK NEM GONDOLTÁK, HOGY BE KELLENE VEZETNI.

Egyedül a gépjárműadó-bevétel közel azonos, ez mindkét településen 50-60 millió forint.

Ez a valóság, de ez kifejeződik abban is, hogy hányan szeretnének Kalocsán lakni, építeni, hányan tervezik itt a jövőjüket. A kiadott építési engedélyek száma, azaz a szándék, hogy valaki építeni szeretne, Kiskőrösön 2017-ben 90, Kalocsán 13. Kiskőrösön 2018-ban 75 építési engedélyt adtak ki, Kalocsán 4 darabot. A lakások használatbavételének száma Kiskőrösön 2017-ben 49, Kalocsán 11. Kiskőrösön 2018-ban 64, ebből 10 darab többlakásos épületet adtak át. Ezzel szemben Kalocsán hármat, ebből egy a többlakásos, ami 15 lakást foglal magába. 

Sajnos ezek azok a lesújtó adatok, amelyek azt jelezik, hogy itt nem tervezik a jövő lakhatását annyian, mint Kiskőrösön. Bízom benne, hogy ezen is segít majd a CSOK rendszere.

- Ez a múlt, és a jelen, de mi lehet Kalocsa jövőképe? Milyen kitörési pontok lehetségesek, és főleg, így az önkormányzati választások előtt felmerül a kérdés, milyen polgármesterrel, képviselő-testülettel?

- A jövőképünk világos, eddig is sokat tettünk érte: a majdani, most már egyértelmű Duna-híd építkezés és a Paks II. építése komoly lehetőséget ad a kitörésre, de ehhez

OLYAN VÁROSVEZETÉS, CSAPAT KELL, AKIK NEM KÍVÜLRŐL NÉZIK AZ EGÉSZ TÖRTÉNETET, MINT AHOGY EZ AZ ELMÚLT ÖT ÉVBEN TÖRTÉNT, HANEM SZERVES, FORMÁLÓ RÉSZEI LESZNEK ENNEK A FEJLESZTÉSNEK.

Az elmúlt közel öt és a következő öt évet tekintve nincs tíz évük a kalocsaiaknak, az itt élő, vagy ide készülő fiataloknak, hogy egy ugyanilyen rossz irányt vett városvezetés formálja a jövőjüket.

AZ VÉGKÉPP VÉGZETES IRÁNYBA SODORNÁ KALOCSÁT, AMELY KITŰNŐ ADOTTSÁGAI ELLENÉRE OTT TART, HOGY MÁS VÁROSOK TÖREDÉK ENNYI LEHETŐSÉGGEL ÉRNEK EL ÖT- TÍZSZERES EREDMÉNYEKET, 

mint ami itt Kalocsán sikerült. Azt gondolom, ebben nagyon jelentős változást kell megvalósítani. Ezért is értettem egyet Sziráki Szilárd kamarai kezdeményezésével, hogy hozzon létre egy vállalkozói klubot Kalocsán. Az első vendég Parragh László MKIK elnöke volt, a következő vendég pedig Varga Mihály pénzügyminiszter lesz. Ennek a klubnak pedig informális tanácsadó testületének kell lennie a későbbiekben a majdani polgármesternek, hogy a városvezetés tudja, mi fáj a vállalkozóknak, milyen fejlesztési ötleteik vannak, hogyan lehetne növelni a munkahelyek és vállalkozások számát, hogy a dolgok majd jó irányba menjenek.

- Jelenleg négy polgármesterjelölt van a városban, egyesek már a képviselő-jelöltjeiket is bemutatták. Ehhez képest mintha a FIDESZ-KDNP kicsit lemaradásban lenne. 

- 
Igen, ennek oka van. Mi előre meghatározott terv szerint dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy az európai uniós parlamenti választás előtt jogi értelemben sem foglalkoztunk aktívan az önkormányzati választással.
Országosan a múlt héten zárultak le a polgármester-jelölések, de a július 15-én induló héten lezárulnak a helyi képviselők jelölései is.

Az már jó ideje bizonyos és mondjuk, hogy Kalocsán dr. Filvig Géza a FIDESZ-KDNP pártszövetség polgármester-jelöltje. A jövő héten pedig körzetekre bontva bemutatjuk az összes képviselő-jelöltünket.”



Nagy meglepetés nem lesz, hiszen május 1-je óta érzékeltetjük, például dr. Filvig Géza honlapján, hogy kik azok az aktivisták, akikből képviselő-jelöltek lehetnek. 

MÍG A TÖBBIEK, NEVEZZÜK ŐKET ELLENZÉKNEK, KÜLÖNÖS MÓDON CIVIL SZERVEZETEK MÖGÉ BÚJNAK. EGYESÜLETEKET HOZTAK LÉTRE, VAGY PÁRTTAGKÖNYVVEL A ZSEBÜKBEN, MAGUKAT CIVILNEK FELTÜNTETVE PRÓBÁLJÁK A VÁLASZTÓK BIZALMÁT ELNYERNI, VALÓJÁBAN MEGTÉVESZTENI ŐKET.

Mi nem bújócskázunk, jelöltjeink a több, mint 30 éves FIDESZ-KDNP jelöltjei lesznek.

Köztudott, hogy dr. Filvig Géza mellett másik három polgármesterjelölt van Kalocsán. Nevesítve: Bolvári Ferdinánd magát függetlennek nevezi, na de kezdődött a Jobbik hivatalos bejelentésével, hogy támogatják a polgármesterjelölt urat. Aztán jött a Momentum, az LMP és legvégül az uniós választás hatására a DK. A DK-t - ne tévessze meg önöket amit mond, - csak az érdekli, hogy győzzék le a Fideszt. Nem az, hogy Kalocsán mi lesz, hogy lesz-e híd, paksi építkezés, és hogy kell azokat a negatív adatokat megváltoztatni, amiket bemutattam. Itt egyetlen kohéziójuk van, győzzük le a Fideszt, gyűlöljük a Fideszt.

Valaki el tudja képzelni egy olyan négypárti szervezet harmonikus működését, ahol a Jobbik, amely a radikális magyarsága kifejezésére még félkatonai szervezetet is létrehozott annak idején, és így védte úgymond a radikális nemzeti érdeket, szemben, de most már mégis mellette egy olyan DK-val, amely elárulta a magyarságot az állampolgári szavazáskor?

Kijelenthetjük, a Jobbik egy platformon van azzal a DK–val, amelyiket leginkább nem érdekli a magyar nemzet sorsa. Ezt többször kifejtették, a DK európai egyesült államokat szeretne, - feladva a nemzeti identitást - ezzel kampányoltak az uniós választás alatt. 

AKI EL TUDJA KÉPZELNI, HOGY EZ A KÉT SZÉLSŐSÉG BELEFÉR EGYETLEN EGY JELÖLT MÖGÉ, ANNAK NAGYON SZERÉNY A REALITÁSÉRZÉKE, VISZONT NAGYON NAGY A KÉPZELŐEREJE.

És akkor hogy lesz az alkudozás, ha esetleg ebből az erőltetett összefogásból polgármester és képviselők válnának?

Akkor ez a négy szervezet mindegyike kér alpolgármestert, mindegyike Kft, vagy a városüzemeltetés igazgatója, bizottsági elnök akar lenni? Lassan nincs annyi pozíció, ahány jelölő szervezet van. Én ilyen anarchikus jelölést még életemben nem láttam. 

ÓRIÁSI KÉRDÉS ELŐTTEM, HOGY EZ AKÁR CSAK ELMÉLETILEG ÜZEMKÉPES LEHET-E?

Tudom, hiszen 1990 előtt én is azért küzdöttem, hogy bárki lehessen jelölt, hiszen így épül fel a demokrácia. Aki nincs eltiltva a közügyektől és cselekvőképes, az jelölhet és jelölt is lehet. Ennek tudom be, ha jól értettem az alapító egyesület tagjainak a nevét, hogy Faragó László polgármesterjelölt mögé a volt MSZP-sek sorakoztak föl egy szövetségben. 

TERMÉSZETESEN NEM KIHAGYHATÓ, HOGY DR. BAGÓ ZOLTÁN IS ÚJRA MEGJELENT, A FELSZÍNRE LÉPETT. 

Az tény, hogy a sorsa valamikor kötődött a Fideszhez, de 2015. szeptember 19-e óta nem tagja a Fidesznek. Ekkor következett be a helyi szervezetünk feloszlása, ekkor szűnt meg az ő és több, jelenlegi jelölttársának is a Fidesz-tagsága. Annak nagyon súlyos oka volt, hogy miért nem lehetett tagja az újjáalakuló Fidesznek többek között Bagó Zoltán. 

JELENLEG OTT TARTUNK, HOGY Ő VOLT ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ, VOLT EU-S KÉPVISELŐ, VOLT FIDESZ TAG. MINDEZ CSAK VOLT. A KAPUK BEZÁRULTAK.


- Így jutottunk el egy súlyos kérdéshez: ki mit gondol Kalocsa város jövőjéről, amikor majd mindenki óriási ígéreteket fog tenni?

Igen, itt hamarosan beindul az ígérgetési verseny, csak úgy röpködnek majd a milliárdok. 

De kérdezem én: Vajon kinek lesz majd esélye arra, hogy ezeket meg is valósítsa?”

Azoknak az ellenzékieknek, akik naponta börtönnel fenyegetik a kormányfőt, vagy azoknak, akik harmonikusan együtt dolgoznak vele?

Itt hamarosan elindul egy vetélkedés, vagy talán már el is indult. A híd meg fog épülni, augusztusban ki fogják írni a kivitelezői közbeszerzési pályázatot, a megvalósítást is szeretném felgyorsítani.

Ezek után Paks és Kalocsa vetélkedni fog a különféle kerítésen kívüli beruházásokért, sőt, még Szekszárd is beszáll ebbe a versenybe. Azért mindenki gondolja ezt végig! Ha mondjuk, majd kérünk kétmilliárd forintot az uszoda teljes körű felújítására, a város vonzóvá tételére, hogy annak az ide költöző nyolcezer munkásnak és családjának vonzó legyen a város, de majd Paks is kér hasonló célra, hasonló összeget, önök, mint választók szerint vajon a Kormány egyedi döntés alapján kinek fog 2 milliárd forintot adni?

Annak a településnek, amelyik mindenben szinkronban van vele, egyféleképpen gondolkodnak a jövőről, a családtámogatásról, a kereszténységről, a kultúránkról és minden egyébről, vagy egy olyan városvezetésnek, akik naponta szidják a Kormányt, mindenféle gazembernek elhordják, hogy itt most a DK, Jobbik csapatát említsem.

Akkor a kormány, egy ilyen kérés esetén melyik városnak fog egyedi döntés alapján támogatást adni? Úgy gondolom, annak, ahol a szinkron meg van, egyetértés van az alapvető kérdésekben.

Hallom, hogy mindegyik vetélytárs polgármesterjelölt azt bizonygatja, hogy velem milyen jól tud majd együtt dolgozni."

De tisztázzunk valamit! Én a Fidesz-KDNP-nek vagyok országgyűlési képviselője, most már több, mint 22 év képviselői idővel. Remélem nem lepődnek meg azon, hogy

MINDENT MEGTESZEK AZÉRT, HOGY DR. FILVIG GÉZA ÉS CSAPATA LEGYEN A NYERTES, Ő LEGYEN POLGÁRMESTER ÉS A VÁROSBAN A CSAPATA LEGYEN TÖBBSÉGBEN A KÉPVISELŐ-TESTÜLETBEN. MÁSOKBAN NEM GONDOLKODOM.

Azt szeretném, ha ezzel a csapattal egy jó együttműködés, partnerség alakulni ki a kormánnyal, és 

AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ MILLIÁRDOS FEJLESZTÉSEK, ÉS AZON KERÍTÉSEN KÍVÜLI FEJLESZTÉSEK, AMI PAKSON TÖRTÉNIK, ABBÓL MINÉL TÖBB ITT KALOCSÁN VALÓSULNA MEG.

Olyanok is, amelyekre még nem is gondolnak ma az emberek. Ezekről a kérdésekről, a jövőképről a jelöltjeink bemutatását követően szintén beszélünk majd – mondta Font Sándor országgyűlési képviselő.


forrás: kalohirek.hu