2019.06.25.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete Kalocsán tartotta Családi és Gyermeknapját – A Kalocsa Jövőjéért Egyesület 150 ezer forintot adományozott


A Nagycsaládosok Országos Egyesülete Al-Duna Régiója Kalocsán, az Érsekkertben tartotta éves nagy rendezvényét, amelyre Pécsről, Szekszárdról, Tolnáról, Paksról, a Dunán innen például Kiskunhalasról, összesen 19 helyi egyesület mintegy 400 tagja érkezett. A június 22-én, szombaton tartott eseményről szólva Kisné Szirtes Andrea, a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület elnöke azt hangsúlyozta: a 68 háromnál több gyermeket nevelő családot tömörítő egyesületük életében ez volt a legnagyobb szabású rendezvény. A színes programok mellett kiemelt figyelmet érdemel, hogy a Kalocsa Jövőjéért Egyesület nevében dr. Filvig Géza az egyesület éves tagbevételét, 150 ezer forintot nyújtott át adományként a nagycsaládosok helyi vezetőjének.


Az egyesületi elnök emlékeztetett: nem csak a két szervezet, a Nagycsaládosok Egyesülete és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület logója, amelynek középpontjában a család látható, hanem céljai, a „közös érték a család” hitvallás is hasonlóságot mutat.

Kisné Szirtes Andrea szerint a köszönettel fogadott támogatás a legjobbkor jött, a szombati rendezvény rendkívüli kiadásai mellett immár bizonyosan lesz miből finanszírozni a hagyományos őszi uszodai sportnapot.


DR. FILVIG GÉZA A KALOCSA JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET TAGJAI JELENLÉTÉBEN 10.30 ÓRAKOR A NAGY SÁTORNÁL KISNÉ SZIRTES ANDREA EGYESÜLETI ELNÖKNEK ADTA ÁT A 150 EZER FORINTRÓL SZÓLÓ UTALVÁNYT.


A buszokkal érkező résztvevőket a nagy sátornál tartott ünnepélyes megnyitón dr. Bálint József polgármester, Kardosné Gyuró Katalinországos elnök, Vargáné Kunszt Orsolya, az Al-Duna Régió titkára és Kisné Szirtes Andrea kalocsai elnök köszöntötte. Az üdvözlőbeszédek elhangzását követően a Kalocsai Fúvószenekar adott koncertet, majd a Liszt Ferenc AMI táncosai tartottak nagy sikerű bemutatót. A főszékesegyházban bemutatott szentmise után következett a közös ebéd, amelyen pásztortarhonyát füstölt kolbásszal és tavaszi rizses húst szolgáltak fel. A Country Road együttesnek köszönhetően 13 órától jó ebédhez szólt a zene a családoknak. Napközben folyamatosan paprikafűzés, kézműveskedés, csillámtetkó, arcfestés, hímzés, riselinezés, Gönczöl Péter népi játszóháza szórakoztatta a nagycsaládok apraját-nagyját. Az esemény alkalmat adott arra is, hogy Fazekas Margit népi festőművész kiállítását és a kalocsai Sárköz összegyűjtött népi tárgyait tekintsék meg a résztvevők.


Előzetes jelentkezés alapján lehetett kenuzni a Vajason, vonatozni a paprika vonaton. Ezen a napon a város múzeumi is megnyitották kapuikat, de a Főszékesegyház Érseki Könyvtára, a Főszékesegyház is várta a szép számmal érkező látogatókat. 

A nagycsaládosok egymásközti beszélgetésének központi témája volt a Kormány új családtámogatási rendszere, ki-ki beszámolt a saját tapasztalatairól, illetve azokról az újdonságokról, amelyeket a jövőben vehetnek igénybe elsősorban a három, vagy annál több gyermeket nevelő családok.