2012.09.25.

Hamvas Béla Hermész Triszmegisztosz alapján sok helyen ír az analógia törvényéről. Eszerint ami fenn van, ugyanaz van lenn is, és ami belül van, ugyanaz van kívül is. Vagyis ha az ember lelke, szíve és szelleme tiszta, akkor tiszta lesz a teste, a környezete is. A tisztaság üzenet a rendről. Az égiről is, a földiről is. A belső rendről is, és a külső rendről is. A tisztaság a harmónia kifejeződése. A tiszta gondolatokból tiszta szavak, a tiszta szavakból pedig tiszta cselekedetek születnek.

 

A tisztaság érték. Olyan érték, amelyre a világnak szüksége van. És az egyes embernek is. A tisztaság áttetszőség, nyíltság, foltnélküliség, makulátlanság. A tisztaság tisztesség. Aki önmagát megtisztítja, a bűntől, a gonosztól, a szennytől szabadul meg. Aki tiszta vizet önt a pohárba, az a hazugságtól szabadul meg. Aki tiszta lappal indul, az a régi vétkeitől, előítéleteitől szabadul meg. A tisztaság megszabadulás.

 

De nemcsak önmagunkat, a gondolatainkat, a szavainkat vagy a cselekedeteinket kell megtisztítanunk. Hanem a környezetünket is. A világunkat is. Amelyet kölcsön kaptunk, a gyermekeinktől és az unokáinktól. És amelyet örökül kaptunk, a szüleinktől és az őseinktől. Nem azért, hogy kizsákmányoljuk, szennyezzük, romboljuk és tisztátalanná tegyük. Hanem hogy megőrizzük és otthonossá tegyük.

 

Aki részt vesz a TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióban, az segít az őseinktől megörökölt és az utódainktól kölcsön kapott környezet tisztábbá tételében. Egy jó hangulatú közösségi akcióban vesz részt, amelynek eredményeként megszabadítja a természetet, a környezetet a szeméttől. Önkéntes segítségével fejezi ki, hogy a tiszta környezet olyan érték, amely méltó a megőrzésre.

 

A világról gyakran azt képzeljük, hogy valami tőlünk független, idegen létező. Pedig a világ mi vagyunk. Olyan, amilyenné tesszük. Amilyenné Teszedd!